Kad Jemputan Perkahwinan. Kad Jemputan Pernikahan. CahayaKad. Rekaan Retro & Minimalist.

By: latifi amir abdul kadir

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 5-Jan-2009 08:09 Email | Share | Bookmark

Salam sejahtera untuk semua,

Terlanjur update, saya ingin bercerita tentang rekaan yang saya paling suka. Saya sebenarnya lebih gemar kepada rekaan yang serba sederhana. Tidak kiralah samada rekaan grafik, fesyen, senibina, fotografi mahupun perabut.

Rekaan yang serba sederhana ini akan mampu dicapai sederhana kita faham "Basic of Design" seperti elemen Contrast, Harmony dan Balance. Kita juga perlu faham apa itu Shape, Form, Shadow, Space dan sebagainya.Saya pernah merekabentuk sebuah buku untuk Prof Dr. Wan Zawawi Ibrahim. Ketika itu beliau masih lagi mengajar di Universiti Malaysia Sarawak, Kota Samarahan. Selain dari memberi syarahan, beliau juga aktif sebagai penggiat seni. Saya diperkenalkan kepada beliau melalui rakan arkitek saya, iaitu iman+ghazali.

Bekerja dengan Dr Wan (panggilan mesra beliau) tidaklah sukar. Malah projek ini memberikan kelebihan kepada saya kerana ia sangat penting untuk senarai portfolio saya.

Buku ini diberi tajuk "Voices of the Crocker Range - Indigenous Communities Sabah". Saya menyiapkan buku ini dalam masa 2 hingga 3 bulan sahaja kerana kesuntukan waktu. Walubagaimanapun saya amat berpuas hati dengan hasil cetakan akhirnya. Yang penting elemen sederhana (minimalist) dapat saya capai pada layout buku ini.LATIFI AMIR
Pereka cahayaKad
Kuching Sarawak
latifiamir@hotmail.com
Tel + (013) 8210 843 / (082) 255 300View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net